Artikel/ Tubantia: Architect Tubbergs Glashoes: ‘Het draait om de mensen, niet zozeer om het gebouw’

Artikel verschenen in Tubantie op 28 oktober 2020,
Voor dit project werken we samen met bct architecten uit Enschede die hier geinterviewd wordt.

Sfeerimpressie van het nieuwe Glashoes. De trap links is inmiddels komen te vervallen, daarvoor in de plaats komt een terras.

 

Architect Tubbergs Glashoes: ‘Het draait om de mensen, niet zozeer om het gebouw’

 

TUBBERGEN – Drie ruimtes onder een groot dak. Modern, maar ook weer niet té modern. En een ontwerp dat aansluit bij de bebouwing in de omgeving. Afgelopen zomer was al bekend geworden dat BCT architecten uit Enschede het nieuwe gemeentehuis gaat tekenen. Nu zijn er ook de eerste beelden.

Wim Goorhuis 28-10-20, 09:44

Het zijn weliswaar sfeerimpressies. Maar architect Dennis Masselink van BCT heeft al eerder in deze krant aangegeven dat je aan de nu getoonde visie „wel veel kunt aflezen wat het ontwerp gaat worden.”

Tubbergen krijgt dus een nieuw gemeentehuis. De gemeenteraad moet het definitieve besluit nog nemen, maar dat lijkt een formaliteit. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Het oudste deel van het huidige gemeentehuis dateert van 1967. Ieder kantoorpand in Nederland moet in 2023 minimaal energielabel C hebben. Er moet dus zonder meer worden geïnvesteerd in de huisvesting van de ambtenaren.

We kunnen het dak laten glooien, net als het landschap

Dennis Masselink, architect

Drie ‘volumes’

In het voorlopig ontwerp dat Masselink heeft gemaakt zijn als het  ware drie ruimtes samengebracht onder één dak. Die ruimtes noemt de architect ‘volumes’. „We zitten te denken aan drie heldere volumes”, zegt Masselink over het ontwerp. „Een multifunctioneel volume, waar eventueel de raadszaal in zou kunnen, een commercieel volume met commerciële functies. En een sociaal-cultureel volume, met bijvoorbeeld ateliers en ondernemers die ook in het nieuwe Glashoes terecht kunnen.”

Essenlandschap

Die drie verschillende ruimtes zijn volgens de architect flexibel, „daar kunnen we mee schuiven. Het lijkt een complex gebouw, maar het zijn simpelweg drie eenvoudige volumes.” Over de drie ruimtes komt een dak. „En dat dak kunnen we omhoog laten glooien, zoals het landschap. Dat dak heeft de relatie, die metafoor, met het Tubbergse essenlandschap.”

Alle ruimte voor daglicht 

Bij het ontwerp houdt de architect nadrukkelijk rekening met de omgeving. „Op punten waar het laagte behoeft, gaan we het dak verlagen. Op punten waar het stedenbouwkundig meer hoogte nodig heeft en meer body, kunnen we het verhogen. Dat kunnen we ook doen bij de entree.” Centraal in het dak komt een grote opening, vanwaar daglicht het pand in kan.

Het gaat er om dat er interactie is tussen de mensen en het gebouw hoe het gebouw er uit kan zien. Ook de centrale hal – ‘het hart’ – van het pand heeft hij al getekend. „Hier moet de reuring plaatsvinden”, zegt hij. In enkele artist impressons zijn tekstballonnen aangebracht. Dat is ook gebeurd bij de schets van de centrale hal. ‘Van de leu mow ‘t heb’n’ staat erbij. Ware woorden volgens de in Vasse woonachtige architect. „Daar draait het om, het draait om de mensen en niet zozeer om het gebouw. Het gaat erom dat er interactie is tussen die mensen en het gebouw echt tot leven komt. Het is een gebouw voor de Tubbergenaren.”

Architect wil reuring

Naast de gemeente, de politie en de bibliotheek krijgen ook verschillende – maatschappelijke – organisaties een plek in het Glashoes. Stedenbouwkundig past het pand in de omgeving, zegt de architect. In het voorlopig ontwerp heeft Masselink glazen lamellen getekend. Zodat op die manier ook de link, die Tubbergen heeft met glas, duidelijk wordt. Reuring kan volgens de architect ook aan het gebouw worden gegeven door ondernemers de mogelijkheid te geven hun producten in het nieuwe Glashoes te laten zien. Masselink: „Het gebouw is voor alle ondernemers, voor alle toeristen, dit gebouw geeft extra exposure, iedereen kan er iets vinden. Voor een leesboek, voor je werk of voor een kop koffie kun je er terecht.”

Angst voor leegstand

De gemeenteraadsfractie van GB/VVD heeft zorgen dat het onderbrengen van meerdere organisaties in het Glashoes tot leegstand elders leidt. „Het zou kwalijk zijn als we het ene gat met het andere dichten, dat de exploitatie van maatschappelijk vastgoed in gevaar komt. Dan zijn we per saldo niks opgeschoten”, stelt gemeenteraadslid Martijn Groothuis (GB/VVD). Verantwoordelijk wethouder Erik Volmerink denkt dat dat wel meevalt. Na het vertrek van de huidige gebruikers van dorpshuis De Huve aan de Prins Bernhardstraat, kan de locatie volgens hem mogelijk worden gebruikt voor woningbouw. Voor het biebgebouw hebben zich volgens de wethouder al meerdere kandidaten gemeld.

Glashoes, voorlopig ontwerp.

 

Other things we like

Scroll to Top